Το “open source in architecture” είναι ένας κύκλος συζητήσεων γύρω από τα λογισμικά ανοιχτού κώδικα και την επιρροή που αυτά έχουν στην αρχιτεκτονική αλλά και την οικονομία, την πολιτική, κλπ.
Ο κύκλος αυτός διοργανώθηκε από φοιτητές του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των εθελοντικών ομάδων που προωθήθηκαν κατά τη διάρκεια των καταλήψεων του Σεπτέμβρη του 2011.
Η πρώτη συζήτηση θα γίνει την Παρασκευή 02/12/2011, στις 16:00, στην αίθουσα 301 της πτέρυγας Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Η πρώτη αυτή συζήτηση θα μας εισάγει στο σκεπτικό του κύκλου συζητήσεων και στα λογισμικά ανοιχτού κώδικα μέσα από τρεις εισηγήσεις.
Η πρώτη εισήγηση από τον Βασίλη Παπαλεξόπουλο, φοιτητή του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, είναι εισαγωγική και παρουσιάζει τον προβληματισμό που θέτει σε λειτουργία αυτό τον κύκλο συζητήσεων. Πως μπορούν τα λογισμικά ανοιχτού κώδικα αλλά και τα digital commons γενικότερα, στα οποία ανήκουν, να επηρεάσουν την αρχιτεκτονική αλλά και την κοινωνία σε όλα τα επίπεδά της.
Στη δεύτερη εισήγηση από τον Δημήτρη Γουρδούκη, αρχιτέκτονα και υποψήφιο διδάκτορα του τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών ΑΠΘ, γίνεται μία ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των σχεδιαστικών προγραμμάτων (προγράμματα, φορείς ανάπτυξης – πανεπιστήμια, εταιρίες – κτλ) έως το 1990 και μία παρουσίαση προγραμμάτων που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, διαφορετικές κατευθύνσεις ως προς τη χρήση τους, και ως προς την σχέση με τον ανοιχτό κώδικα.
Τέλος, θα ακολουθήσει μία αναλυτική παρουσίαση των Ελευθέρων Λογισμικών και Λογισμικών Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ) από τον Παναγιώτη Τσαρχόπουλο, ηλεκτρολόγος μηχανικός ΑΠΘ, υποψήφιος διδάκτορας τμήματος αρχιτεκτόνων μηχανικών. Από το τι είναι τα ΕΛ/ΛΑΚ μέχρι τις κοινότητες που δημιουργούνται για την ανάπτυξή τους και τις άδειες χρήσεις τους για να κλείσει με την παρουσίαση της εμπειρίας από τη χρήση του συστήματος διαχείρισης περιεχομένου WordPress.
Ευχόμαστε καλή αρχή, μα και καλή συνέχεια...
ReplyDeleteEυχαριστούμε!
ReplyDelete