'Color in Architecture' Competition Under 40 - Awards











Διαγωνισμός 'Color in Architecture' από την ΑΚΖΟ ΝΟΒΕL και το ARCHISEARCH !


Color in Architecture

Στην Ελλάδα της γρήγορης μεταπολεμικής ανοικοδόμησης, εργολάβοι και μηχανικοί αλλοιώνουν στα μέτρα τους τις αρχές του μοντέρνου κινήματος περί απουσίας χρώματος στην αρχιτεκτονική. Για λόγους οικονομίας, τα κτίρια βάφονται σε χρώματα χωρίς ένταση, όπως το άσπρο, το μπεζ και το γκρι, γεγονός που μετατρέπει τις ελληνικές πόλεις σε ένα γκρίζο πανόραμα. Η ΑΚΖΟ ΝΟΒΕL και το ARCHISEARCH μέσω του διαγωνισμού Color in Architecture, προσκαλούν τελειόφοιτους και αρχιτέκτονες έως 40 ετών να δώσουν τέλος σε αυτή την άτυπη συμφωνία, επεμβαίνοντας σε ήδη υπάρχοντα κτίρια με σκοπό την προσθήκη χρώματος και συνεπώς την αισθητική ανάπλαση της όψης των ελληνικών πόλεων.

Θα δοθούν 3 χρηματικά βραβεία (Α βραβείο 4,000 Ευρώ, Β βραβείο 2,000 Ευρώ και Γ βραβείο 1,500 Ευρώ) και 6 εύφημες μνείες, ενώ περισσότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν σύντομα!

Τα βραβεία ΑkzoNobel, σχεδιασμένα από το CTRLZAK Art & Design Studio, είναι εμπνευσμένα από το πρίσμα και την ιδιότητά του να αναλύει τη φωτεινή δέσμη του λευκού φωτός στα χρώματα του φάσματός της. Διατηρώντας το σχήμα του παραδοσιακού πρίσματος, τα βραβεία αλλάζουν υλικό: το κρύσταλλο δίνει τη θέση του στο αλουμίνιο και το ίνοξ. Η χρωματική παλέτα των βραβείων εμπνέεται από τα βασικά χρώματα που υπάρχουν στο πρίσμα : μπλε, κόκκινο και πράσινο για τα πρώτα τρία βραβεία, κυανό, μωβ και κίτρινο για τις τρείς τιμητικές διακρίσεις  ενώ λευκό και μαύρο ως αναμνηστικά για τους διοργανωτές. Tο φάσμα των βραβείων ολοκληρώνουν οι αναμνηστικοί χάρακες τριγωνικής μορφής για την κριτική επιτροπή, κατασκευασμένοι από γυαλισμένο αλουμίνιο. Διαθέτοντας 27 εκατοστά, οι χάρακες υπενθυμίζουν με αυτό τον τρόπο τα 27 χρόνια παρουσίας της ΑkzoNobel στην Ελλάδα. Σ’ένα παιχνίδι ανακλάσεων, τα βραβεία διαθλούν φως και χρώμα στις γκρίζες πόλεις της Ελλάδας δίνοντας έτσι μια ώθηση στους συμμετέχοντες να αναλογιστούν την ευθύνη τους στη διαμόρφωση του αστικού τοπίου και κατ'επέκταση στην ψυχολογία των κατοίκων. Έτσι, τα βραβεία ΑkzoNobel αποτελούν μια πρόσκληση εισαγωγής του χρώματος στο δομημένο χώρο υπενθυμίζοντάς μας ότι η φύση είναι πολύχρωμη.















No comments :

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...